В Гърция тече дебат дали задължителната ваксинация да обхване и учителите

...
В Гърция тече дебат дали задължителната ваксинация да обхване и учителите
Коментари Харесай

В Гърция обсъждат дали да има задължителна ваксинация за учители и военни |

В Гърция тече спор дали наложителната имунизация да обхване и учителите и военните, защото сходна мярка към момента не е приложена в никоя друга страна. Властите се двоумят и какви санкции могат да бъдат наложени за лице, което служи в армията, само че не желае да се имунизира, написа в. " Катимерини ".

Появата на Делта разновидността на ковид и повишаването на случаите на заразяване накараха гръцкото държавно управление да усили напъните за поощряване на имунизацията на фона на растяща паника за вероятните последствия за туризма и стопанската система като цяло, предава Българска телеграфна агенция.

Вчера гръцките здравни управляващи оповестиха за нови 1465 доказани случая на COVID-19 и пет смъртни случая, свързани с инфекцията.

Със задаващата се неизбежна четвърта вълна на пандемията представителите на държавното управление се тревожат, защото всички данни все още сочат, че и през есента Гърция ще бъде под нужния % имунизирани за създаване на групов имунитет, написа вестникът.

Въпреки че темпът на имунизация се форсира през предходната седмица, изследване на Пулс за телевизия Скай сподели, че 40 % от неимунизираните нямат желание да го създадат.

Правителството търси корените на тази опозиция, пробвайки се да ангажира локалните управляващи и даже църквата в увеличението на % на имунизирани. Показателен образец е фактът, че в едно от селата единствено 5 % от жителите са били обхванати от имунизационната стратегия, тъй като локалният духовник бил срещу имунизациите.

Въпреки това все още управляващите не възнамеряват огромни промени. Решенията, предстоящи в сегашната фаза, се отнасят най-вече до наложителна имунизация на избрани професионални категории, както и до разпоредбите, по които ще работят затворените пространства.

Засега е взето решение за наложителна имунизация на работещите в домове за грижи за възрастни хора и хора с увреждания и следва да бъде решено дали за здравните служащи ще бъдат приложени същите правила в този момент или на по-късен стадий. Докато процентът на имунизирани измежду медицинския личен състав е релативно висок, същото не може да се каже за медицинските сестри, отбелязва " Катимерини ".

Министърът на опазването на здравето Василис Кикилиас и основният консултант на държавното управление по въпросите на пандемията - професорът по инфекциозни заболявания Сотирис Циодрас, възнамеряват да се извърнат на следващия ден към висшето църковно управление в опит да привлекат Църквата към напъните за поощряване на имунизацията.

Кикилиас сподели, че срещата със Светия синод има за цел да активизира свещениците да предадат в своите епархии посланието какъв брой значима е имунизацията за обособените хора и за обществото като цяло. В коментар пред държавната телевизия ЕРТ предходната седмица здравният министър назова имунизацията " родолюбив дълг ", напомня " Катимерини ".

От началото на пандемията в Гърция са доказани 438 809 случая на заразяване и 12 792 смъртни случая, свързани с COVID-19.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР